Gimnáziumi felvételim (írásbeli, szóbeli)

Gimnáziumi felvételim: Szüleimmel eldöntöttük, hogy 8 osztályos gimnáziumban folytatom a tanulmányaimat. Lehetőségem nem sok, csak a budai oldal jöhet számításba, mivel Budaörsön lakom.

Szüleim szereztek egy matek és egy magyar felkészítő tanárt, heti két alkalomra. Otthon pedig a 2001-től kiadott felvételi sorokat kellett megoldanom. A feladatok nem a matekról szóltak, hanem kemény logikáról. Ami nem ment a tanárok elmagyarázták, meg apukám, aki nagyon jó matekos.

Apukám nagyon szigorúan vette a matekot az összes feladatot megoldatta velem, de kétszer. Így összesen 760 feladatot oldottam meg. Meg is lett az eredménye, meg a matekhoz való hozzáállásom is pozitívan megváltozott. A magyar feladatsorokat is megoldottam, de csak egyszer, de volt olyan is, ami kimaradt. Elég jól sikerültek a felmérők 45-47 pontosak, ezért nem erőltette anyukám, ő a magyart segítette. A matek felmérőim átlaga meg csak 41 pontos volt, ezért duplán dolgozhattam.

Az utolsó időben, decemberben beiratoztam a Pitagorász stúdió felkészítőjére is. Mivel a Kosztolányi gimnáziumban volt a felkészítő, ezért ott is írtam meg az írásbeli felvételit.

Gimnáziumi felvételim:

Eljött a január 18-a 10 óra és megírtuk az Írásbeli felvételit. Először a magyar jött 45 percünk volt rá. A hatos feladat szövegértés volt, jó hosszú egy egészoldal, jó sok időmet elvette. Az utolsó feladatra ez miatt, ami egy fogalmazás volt, nem maradt időm, csak összecsaptam. Arra se maradt időm, hogy címet adjak neki, meg a befejezésre sem, mert letetették a tollat.

Negyedóra szünet és jött a matematika. Szintén tíz feladatból állt. Elkezdtem az elsőt, könnyen ment, jött a második az is. Sikerélményem volt éreztem, hogy megy ez nekem, azt vettem észre, hogy a végére értem. Ránéztem az órámra még volt vissza 15 perc, ezért újra átnéztem.

A szüleim mentek be az iskolába, mert megnézhették az eredményt. Ahogy gondoltam, matek nagyon jó lett 48 pontos, az iskolában ahol írtam nekem lett a legjobb. A magyar már gyengébb lett 31 pontot értem el, ami nem sok. Először éreztem meg életemben, hogy a befektetett munka megtérül, amit meg lazábban veszünk ott nem lesz sikerünk.

Eredmény:

Szóbelire öt iskolának adtuk be a jelentkezési lapomat. (Szent Imre, Kempelen Farkas, Szilágyi, Kosztolányi és a Szent-Györgyi gimnázium.) Mind az öt iskolába elmentem a szóbeli felvételire. Volt ahol csak barátságos beszélgetés volt, arra voltak kíváncsiak mit csinálok szabadidőmben, mivel szeretek játszani. A Szent Imrében a hittan volt a fontos, volt ahol a sport. A Szilágyiban szövegolvasás, majd visszakérdezés volt. Úgy érzem mindenhol helyt álltam. De azt is éreztem, hogy ütnek, vágnak bennünket. Egy-egy iskolába 180 tanulót hívtak be, és 60-at vesznek fel. Ha hárman bementünk a szóbelire abból kettőt nem vesznek fel. Nem tudom, hogy ebben a helyzetben mi döntött, mit láttak meg bennünk a tanárok.

Jelenleg kihirdették a pontokat, 166 és 179 pont között vagyok az öt iskolában. Felállítottunk egy rangsort, és most várunk. Április 30-ig kapom meg, hogy hova sikerült.

Az biztos, hogy bekerülök valamelyik gimnáziumba. hogy melyikbe szeretnék azt nem árulom el. Hogy melyikbe sikerült, azt megírom.

ifj. mészáros Ferenc

Vélemény, hozzászólás?