Programozás

Programozás

Programozás: hat évesen a Logiscoolban találkoztam először a programozás rejtelmeivel, mivel látták a tanáraim, hogy többet tudok a többieknél ezért egyből a negyedikesek közé kerültem. Két évig jártam oda a végén már a nyolcadikosokkal, de úgy éreztem, hogy kinőttem, ezért abba hagytam. Ami azért jó volt, a nyári videó vágó tábor, meg egy céges project tábor.

Olvashatjátok a webfejlesztés aloldalon, hogy hogyan lettem webfejlesztő. Ez az egyéves tanfolyam már sokat segített a programozásban is.

Itt ismerkedtem meg a JavaScript programozással:

2018, Az első lépések JavaScript programozóként;
Változók és a kérdezés művészete;
Függvények – a JavaScript receptjei;
Ciklusok és feltételek;
JavaScript művészet;
Problémamegoldás, ahogy a profik csinálják;
Listák JavaScriptben: a tömbök;
Rendrakás objektumokkal.

C# programozás:

2019, Egyik karácsonyra kértem James Fox „Hogyan tanuljuk meg a C# 24 óra alatt” könyvét, jó kis vastag, de számomra érthető könyv, de vannak azért gondjaim. Karácsony óta sikerült átrágnom magam úgy 150 oldalon, de mindig megpróbálom megoldani a fejezetek végén lévő feladatokat is. Nagyon nehéz egyedül… Próbálgattam a python alapjait is, de rájöttem, hogy segítségre van szükségem. Hiányoztak a matek alapok is, nehéz úgy függvényt programozni, hogy nem tudom, hogy mi az. Rájöttem, hogy tanfolyamokat kell keresnem.

Játékfejlesztés:

2019, Beiratkoztam a Neumann Gimnáziumban tartott játékfejlesztő csoportba, ahol online tanultunk. Öten voltunk egy csoportban, meg a tanár, aki jó fej. A többi fiú 14-18év közötti. Az oktatás most discordon online élőben folyt, mindenki mindenkit látott, középen a tanár. Tudunk egymással beszélni vagy chatelni. A munkát unity program felületen végeztük, és játékfejlesztés programozást tanulunk. Eljött a tízedik hét és egyik hétfőn befejeztük a játékfejlesztő kurzust.

A szüleinket is meghívták az online discord bemutatóra.Elsőként az e-sport csoport tagjai mutatták be a prezentációikat. Majd a média csoport következett. Akik két videót mutattak be. Ezek után mi következtünk. Mindegyikünk bemutatta a saját maga által készített játékát, és a tanárunk értékelte őket. Az én játékom egy doodle jump copy akart lenni. És elég jól sikerült, ez egy ügyességi játék. Sajnos nem tudom a webemre feltenni, mert unitybe készítettem és az nem járult hozzá. A tanáromnak és a csoport társaimnak nagyon tetszett a játékom.

PHP programozás:

2019-2020-2021, Sikerült édesapámnak egy friss diplomás Programozót találnia, akit Ádámnak hívnak, szombatonként vállalta, hogy foglalkozik velem. Az exel kezelését vettük át, melyet alap szinten elsajátítottam. Nagy hasznát fogom venni, ha eljutok az adatkezeléshez. Most jelenleg a PHP programnyelvet vesszük át. Jól haladok vele, mert az alaptudásom már megvan.

Mivel foglalkozunk:
Bevezetés a programozásba;
Mire jó a PHP programozás?
Mi a PHP? A CodeBerry szerint:„Egy szerveroldali parancsnyelv, amit előszeretettel használnak például olyan backend feladatokhoz, mint a szervereken lévő adatok kezelése. Segítségével dinamikus weblapokat tudsz készíteni, ami azt jelenti, hogy nem ugyanazt a tartalmat fogja a keresett oldal minden esetben megjeleníteni a felhasználóknak, hanem bizonyos körülmények között mindig mást és mást.”
Milyen PHP-ben programozni?

Nagyon sok mindent átvettünk, állandó házikat kapok, melyeket megoldok. Ha gondom van, levelezük. Lassan de biztosan elértünk a végére. Már biztonságosan tudok weboldalt fejleszteni PHP-ben, vagy adatokat kezeni. A jegjobb az egészben, hogy Ö irányt mutat, már tudom, hogy mit akarok.

Python programnyelv:

2020, Találtam egy hirdetést, a BeCube oldalán, mely felnőtteknek szóló nyári 10 hetes python programozásról szólt. Írtam egy portfoliót egy bemutatkozást magamról. Leírtam, hogy mihez értek informatikából, hol tartok a programozásba. Mivel a python programnyelvet még nem annyira ismerem, ezért szeretném megtanulni, és ösztöndíjat szeretnék megpályázni.
Egy hét múlva jött a levél, hogy felvettek és megkapom az ösztöndíjat is. Egy bizonyos szintet el kell érnem, és akkor az őszi kurzuson elvégezhetem az emelt színtő python programozást is.

programozás python

Szombatonként boldogan ültem le a gépem elé, 13h-tól 15h-ig tartó online oktatásra. Hetente előre megküldik a tananyagot, melyet átnézek, végig hallgatom az előadót, melyet fel is veszek, ha valamit nem értek visszanézhessem.

Megtanultam a python programozás alapelveit:

1. alkalom:Python telepítése, print, input, változók;
2. alkalom:if, while, random, típusok, compiler, iterpreter;
3. alkalom:egyszerű függvény (paraméter es visszatérési érték nélkül);
4. alkalom:összetettebb függvény (paraméter, visszatérési érték);
5. alkalom:szöveges file-ok írása, olvasása;
6. alkalom:lista, for ciklus, szótárak, egyéb összetett adatok;
7. alkalom:”Saláta”, sokmindent megemlítve: tuple, immutable, string, pass, break, continue, in, try, except, string.format;
8. alkalom:saját modulok írása, importok használata, felhasználói felületek alapjai;
9. alkalom:easygui, pygame peldák elemzése, átírása kicsit;
10. alkalom: semmi új, példák elemzése, hasznos honlapok, programok, hogyan haladjunk önállóan, esetleg csúszás pótlása.

Most már csak két előadás van vissza. Eddig egész jól megértettem az anyagot, a házi feladatokat is meg tudtam csinálni. Ha túl leszek rajta, az iskolavezető megígérte, hogy a haladó programozó tanfolyamra is megkapom az ösztöndíjat.

Túl vagyok az utolsó előadáson is, és megkaptam az oklevelemet, melyre nagyon büszke vagyok, mert felnőttek között végeztem el a tanfolyamot!

Oklevelem:

programozás-oklevél-python

Gondoltam, hogy a haladó programozást csak a jövő nyáron folytatnám, mert elkezdődött az iskola. A nyolcosztályos Szilágyi Erzsébet gimnázium ötödik osztályába járok, és a tanulás is fontos nekem.

Java programozás:

2020, Megkerestek a web fejlesztő iskolából a CodeBerrytől, hogy csinálnának velem egy riportot. Bele mentem, a kérdésekre válaszoltam, miért akarok programozó lenni stb. Kaptam tőlük cserébe a Java programozás négyhetes felnőtt képzés ösztöndíjat.

Ahol a következő modulokat tanultam meg:

Java alapok I. (adattípusok)
Java alapok II. (változók)
Java alapok III. (függvények)
Java alapok IV. (ciklusok)
Java alapok V. (feltételek) modulok.

Hetente kaptam meg az elvégezendő feladatokat. Elvégeztem leckét, a végeredmény linkjét beküldtem. Kitöltöttem az összes tesztet a modulok végén. Nem volt nehéz a java programnyelv a python után. Nem kellett kérdeznem, mert mindent értettem, jól tanulható anyag volt. Köszönöm a CodeBerrynek, hogy lehetővé tette számomra a Java nyelv elsajátítását.
Tehát ez is sikerült, várom az oklevelet, ha megkapom, felteszem ide!
Ma kaptam meg, de nem oklevelet, hanem tanusítványt. Mint kiderült, hogy a felnőtképzésben sorszámmal ellátott tanusítványt adnak ki, mellyel már programozói tevékenységet folytathatok. Nagyon örültem neki, ezért már fel is teszem.

Felnőttképzési tanusítványom:

Aztán megyünk tovább!
Igen megyek tovább, befejeződött a PHP tanulmányom. Következő lépés a GitHab felület elsajátítása lesz, melyről a webfejlesztés oldalon olvashattok.

ifj. Mészáros Ferenc