Rólam

Megtanultam olvasni

Rólam: 2008.12.15- én Budapesten születtem. Már óvodás koromban megtanultam olvasni. Édesapámnak volt egy öreg számítógépe, négy évesen odaadta és megengedte, hogy játszhassak vele. Dühös madarak videojátékokkal kezdtem, amikor nem volt ideje, megkértem, hogy írja fel egy papírra a játék nevét és én beírtam. Volt már vagy húsz cetli felragasztva a gépemre. Így már önállóan megoldottam a gépezést.

Mentünk az uszodába, mondom édesapámnak, hogy a táblára az van kiírva, hogy

– centrum,

Meglepődött rajta, mondom neki, hogy

– tudok olvasni.

Haza mentünk úszás után és elővette a Gőgös Gúnár Gedeon mesekönyvet. Igaz nyökögve, akadozva de ment az olvasás.

A számítógépen nem csak a játszani lehet, hanem a videókat is nézni. Nagyon tetszettek a youtuberek, ahogy csinálják a filmeket. Nézegettem az oktatóvideókat, hogy miként kell elkészíteni. Nagyon sokat tanultam a videóból, én is megpróbáltam. Letöltöttem az alkalmazásokat, és sikerült néhány filmet is elkészíteni.

Rólam mondják, hogy szerencsésnek mondhattam magam, mert szüleim nem engedtek hat évesen iskolába, hanem beírattak egy iskola felkészítő oviba. Ez sokat segített és éretten mehettem iskolába.

Közben a sport is fontos volt nekem, heti kettő úszás, heti három judo. Az úszás már csak hobbi, a legjobb judo eredményem Magyar bajnoki harmadik helyezés.

Rólam Mészáros Ferenc
Mészáros Ferenc
Iskola

Közbe beírattak az iskolába, és mivel nagyon vonzódtam a számítógéphez, ezért az infó tagozatra. Szüleim elvittek a Logiscoolba tanulni, a negyedikesek közé kerültem be. Két évig jártam oda, és végül már nyolcadikosokkal, de úgy gondoltam, hogy kinőttem, és ezért abba hagytam. Ami azért jó volt, egy nyári videó vágó tábor, egy gazdasági projekt tábor.

A nyarakat utána mindig informatikai táborokban töltöttem. Közben megtanultam, biztonságosan kezelni a photoshopot, és egyéb videó vágó programokat. Elmentem hétvégéken a Nex fotó stúdióba, ott tanultam meg teljesen photoshopot, a fényképezés alapjait, meg a filmezés alapjait. A DSLR videózás alapjait Bán István filmrendezőtől sajátítottam el.

Azóta készítettem videofilmeket és kis filmet, főként effekteket.

Programozás

Rólam azt kell tudni, hogy a Minecraft 6 évesen jött be az életembe, nagyon megtetszett, a mellette nagyon sok játékot megismertem. Láttam, hogy egy Minecrafton belül vannak szerverek, magyarul csak nagyon kevés volt. Jöttek az oktatóvideók, hogyan csináljunk Minecraft szervert. Egy hónap alatt sikerült, elkészítenem. Itt már kis programozások is bejöttek.

Megláttam egy hirdetést, a CodeBerry programozó iskoláról. Kitöltöttem a 25 tesztkérdést 10 perc alatt, regisztráltam és jelentkeztem. Írtam nekik egy portfóliót, hogy mihez értek, meg szüleim már nem akarnak ennyi mindent fizetni, (angol, úszás, judo, Logiscool), ezért ösztöndíjat kértem, melyet meg kaptam. Online felületre kellett belépnem és elkészíteni a feladatokat, 10 hónap alatt sikerült befejeznem. Nagyon nehéz volt, végén már majdnem feladtam, de lehetett konzultálni többiekkel, meg a tanárokkal is, és végül sikerült.

Hogy mit tanultunk: Alapvető web fejlesztői ismereteket, Web fejlesztői nyelvek: HTML5 alapjait, használatát, CSS3 nyelv használatát, és a JavaScipt nyelv használatát. Web fejlesztői keretrendszereket: a Bootstrap és a Node.js. Programozói ismeretek: Git és GitHub, hibakeresés, JSBin.

Végül megkaptam 10 éves születésnapomra az oklevelemet, hogy sikeresen elvégeztem a CodeBerry Programozó iskola webfejlesztő felnőtt képzését, melyre nagyon büszke vagyok.

Etikus hecker

Rólam azt is kell tudni, hogy beiratkoztam az etikus hackerek csoportjába, ahol nem kérdezték meg, hogy hány éves vagyok, csak azt, hogy mit tudok. Leírtam a portfóliómat, már fel is vettek. Néha élő videó adásokat szerveznek, és továbbképzések vannak. Linuxot oktatják, ami érdekelt, az érzékenységi vizsgálat. Édesapám weboldalán végig vittem egy ilyen vizsgálatot (az ő engedélyével), és megtaláltam a gyenge pontokat. Nem mentem tovább, már tudom, hogy egy ajtón csak akkor mehetek be, ha engedélyem van arra.

Karácsonyra kértem a Jézuskát, hogy a “James Fox„ C# 24 óra alatt című könyvét hozza meg nekem. Karácsony óta sikeresen átrágtam magam úgy 150 oldalon, de minden fejezet végén megoldom a feladatokat is.

Sajnos a családom nem egy informatikus beállítottságú, és az osztálytársaimmal sem tudom megbeszélni a problémáimat. Az se tudják, néha miről beszélek, csak tátott szájjal figyelnek. Az informatika tanárnőm, ha kérdez, akkor meg meglepődik, hogy én tudom a megoldást.

Édesapámnak végül sikerült keresnie egy friss diplomás programozót, aki szombatonként két órát foglalkozik velem. Szerencsém van vele, mert nagyon ambiciózus, ha kérdésem van a hét közben, akkor levelezünk. Egyenrangú félként, barátként kezel, ez nagyon jól esik. Főként, hogy van akivel, meg tudom beszélni a dolgokat. A C # programozást nagyon érti, ezen a nyelven programoz munkahelyén, így sokat tud segíteni. A C # programozást június végére befejezem és remélem, hogy el is sajátítom.

Közben az excel kezelését úgy középszinten megtanultam, mert szükség van az adatkezelés elsajátításhoz.

A segítőmnek már kifelé húz a szíve, Anglia, vagy Amerika.

De akkor mi lesz velem? Nekem már szükségem van egy konzultációs partnerre. Nekem utat kell mutatni!

Sport

Sajnos azt tudni kell rólam, hogy a judot abba kellett hagynom, sportsérülésem miatt.

Sikerült a sport szeretetét a crossfittben megtalálnom, minden hétköznap egy órát járok edzeni. Érzem magamon, hogy jó erőben vagyok. Nagyon szeretem csinálni. Egyedül én vagyok gyermek a felnőttek között, nagyon elismerik szorgalmamat. Azért még otthon is megy egy kicsi bicikli, futópad és ellipszis trénerezés.

Hogyan tovább

Közben az idő elszaladt és azt vettem észre, hogy 11 éves lettem, most volt a szülinapom. Azt már tudom, hogy programozó leszek, vagy már az is vagyok. De hogyan tovább?

Eddig kitűnő voltam, ha becsúszott egy rosszabb jegy mindig igyekeztem kijavítani.

Rólam még annyit, hogy azt tervezzük szüleimmel, hogy nyolc osztályos gimnáziumba fogok ötödiktől menni, mivel azt hallottuk, hogy iskolánkban a felsőoktatás gyenge, és az osztálytársaimmal is nehezen találom meg a hangot. Igaz, hogy én egy-két évvel idősebb vagyok náluk. Az informatikáról nem is tudok beszélni velük, mint írtam. Tanár nénim szerint én komolyabb gondolkodású vagyok az osztálytársaimtól. Lett is ebből gondom, de erről a barátságról szóló oldalon írok.

A felvételi miatt állandóan tanulok, magán tanár, felvételi előkészítő iskola, semmire sem marad időm. Ha nem sikerül a felvételi, akkor van “B” terv elmegyek egy másik általános iskolába.

De miért ne sikerülne? Sikerült is, erről a tanulás oldalon olvashattok! A lényeg, hogy 2021-et írunk és a Szilágyi Erzsébet nyolcosztályos gimnázium ötödik osztályos tanulója lettem.

A sok feladatlap kitöltése, megváltoztatta a matekhoz való hozzáállásomat. Főként logikai matek részeket tanulom, mert erről szólnak egy feladatlapok, tehát a felvételi is. A logikai gondolkodás meg fontos az informatikához.

Tanulás mellett csak annyit engedtek meg szüleim, hogy weboldalammal foglalkozzak. Nagyon örülök ennek is. Elég bonyolult az oldal szerkezete, nagyon megszenvedek vele. De nem baj, mert a családom, az igaz barátaim, meg az infós Anikó néni azt mondja, hogy nagyon szép az oldal, és én tudom, hogy még szebb lesz! Az új iskolámba is meglepődtek informatikai tudásomon, mikor a weboldalamat elolvasták.

Elkezdtem blogolni is, sok cikket feltettem, feltétlen olvasd el őket. Nagyon kíváncsi vagyok véleményedre, kommentelj.

Ifj. Mészáros Ferenc