Webfejlesztés

Webfejlesztés

Valahol el kell kezdeni

Webfejlesztés előtt.
2015, Mivel nagyon vonzódtam a számítógéphez, szüleim ezért a Budaörsi 1. sz. általános iskola infó tagozatára írattak be. Utána elvittek a Logiscool programozó iskolába tanulni, a negyedikesek között tanultam. Két év után már nyolcadikosokkal voltam, de úgy éreztem, hogy kinőttem, nekem kevés volt és ezért nem folytattam. Azért a nyári videó vágó tábor nagyon jó volt, és voltam egy gazdasági projekt táborba is, ami színtén érdekes volt. A nyarakat utána is minden évben informatikai táborokban töltöttem.

2016, Elmentem hétvégéken a Nex fotó stúdióba, ott tanultam meg teljesen photoshopot, a fényképezés alapjait Tamás bácsitól. Közben hogy jól megtanultam, kezelni a photoshopot, így gyorsan és jól mentek az egyéb videó vágó programok. (Adobe Premier Pro, Sony Vegas, Filmora, Davincsi Resolve, stb.)

2017, Szüleimtől kaptam egy Sony Alpha A6300 Body (ILCE6300) digitális fényképezőgépet, amely már DSLR video felvételek készítésére is megfelel.
Továbbá is a Nex fotónál tanultam, a DSLR videózás alapjait Bán István filmrendezőtől sajátítottam el. Ez a tanfolyam már szólt egy kicsit a filmrendezésről is. Nagyon sokat tanultam, jó kis tanfolyam volt felnőttek között. Végén csináltunk egy kisfilmet közösen, melynek a főszereplője a Superman lettem:  https://www.youtube.com/watch?v=0mlffXdqXZU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0xp1_-ZZkQKRX2pGjuejPNT8xQmqTkttu18ayWIWzg8eqO00Bg9M4EEXQ&ab_channel=UnlimitedPictures

2020, Azóta én is készítettem videofilmeket és kis filmet, főként effekteket. Most a montage készítése, ami fontos nekem. Youtube csatornámon már volt vagy 30 kis és videó filmem, de úgy éreztem, hogy kinőttem őket és már csak néhány montage van fenn. https://www.youtube.com/channel/UCdIRqDIzfCiA4RWCxNr-WOQ?view_as=subscriber

Webfejlesztés

2018,

Hogyan jött a webfejlesztés: Még kora tavasszal megláttam egy hirdetést CodeBerry programozó iskolától. Kitöltöttem a 25 tesztkérdést 10 perc alatt, és már regisztráltam és jelentkeztem is.

Írtam nekik egy levelet, leírtam a portfóliómat, hogy mihez értek, meg édesapám, már nem akar ennyi mindent fizetni, (angol, francia, úszás, judo, zongora, Logiscool) ezért ösztöndíjat kértem. Melyet meg is kaptam. On-line felületre kellett belépnem és elkészíteni a feladatokat, melyeket 10 hónap alatt sikerült befejeznem. Nagyon nehéz volt, a végén már majdnem feladtam, de lehetett konzultálni a többiekkel, meg a tanárokkal is, és végül sikerült.

Hogy mit is tanultam: Alapvető webfejlesztés ismereteket, Webfejlesztés nyelvek: HTML5 alapjai, használata, CSS3 nyelv használata, és a JavaScipt nyelv használatát. Webfejlesztői keretrendszereket: a Bootstrap és a Node.js. Programozói ismeretek: Git és GitHub, hibakeresés, JSBin.

Egy kicsit bővebben:

 • Lépj be a programozás világába
 • A HTML és a CSS alapjai
 • Az alapok gyakorlása
 • Egyszerű pozícionálás CSS-sel
 • Bevezetés a fejlesztői eszközökbe
 • Kilépés a böngészőből: a GitHub és az asztali szerkesztők
 • Saját „online névjegy” weboldal készítése
 • Haladó pozicionálás CSS-sel
 • Weboldal készítése mobilra: reszponzív webdesign
 • HTML és CSS: gyakran használt komponensek
 • Záró projekt: saját esküvői weboldal készítése
 • Ismerkedés a Javascript világával

Végül is megkaptam 10 éves születésnapomra az oklevelemet, hogy sikeresen elvégeztem a CodeBerry Programozó iskola web fejlesztő felnőtt képzését, melyre nagyon büszke vagyok. A végén kitették a a folyóson a végzett diákok névsorát az e-mail címükkel, mivel nem írták oda így nem tudták, hogy 10 éves vagyok ezért küldtek álásajánlatot is.

2020,

Eldöntöttem, hogy készítek saját veboldalt. Megvásároltam a ferikemeszaros.hu domaint. Kerestem egy seo barát WordPress sablont. Megfelelő tárhelyet béreltem, melyet elég gyorsnak találtam. Első lépés a főoldal elkészítése volt, majd következtek az aloldalak. Nem vagyok teljesen kész, de ha van időm, töltök fel új tartalmakat.

2021, 

Saját weboldalamat már teljes egészében feltöltöttem tartalommal, de időnként frissítem, hozzáírok illetve a blogomra cikkeket teszek fel.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert az infó tanárnőm a suliba megkért, hogy a webfejlesztés órákat én tartsam meg, ezt az egyik blog bejegyzésemben részletesen is leírtam.

Igen, megyek tovább, befejeződött a PHP tanulmányom. Következő lépés a GitHub felület elsajátítása lesz, melyről ezen oldalon olvashattok.

A Github project hosting rendszer, mely többnyire mindent készen nyújt, ami egy nyílt forrású rendszer publikálásához, és karbantartásához kell. Így tulajdonképpen minden adott, ami egy ilyen projekt futtatásához szükséges. Amiben a GitHub különleges. Először is, más rendszerekkel ellentétben a GitHub egyfajta közösségi tér is, tehát közösségi kódolás. Regisztrált felhasználóként feliratkozhatunk az egyes projektekhez megfigyelőként, vagy fejlesztőként is. Illetve értesülhetünk a projektet érintő változásokról. Tehát közös munkát végezhetünk a felületen.
Néhány Fazekas gimis nyolcadikos barátaimmal közösen elkezdtünk fejleszteni ShareFood weboldalt és android aplikációt, mellyel a egy a fiatal vállalkozóknak kiírt kampányon szeretnénk részt venni. A fő dolgokat én programoztam le, sőt most áttetem PHP-be. Ahhoz, hogy mindhárman tudjuk önállóan dolgozni a projekten szükséges lett a GitHub rendszer tökéletes elsajátítása. 

Mivel az infó éretségihez szükséges az Access adatbáziskezelő program ezért Ádámmal átvettük.
A wikipedia szerInt: A Microsoft Access a Microsoft által fejlesztett relációs adatbázis-kezelő rendszer. Grafikus felhasználói felületet ad a Microsoft Jet adatbázis-kezelő motorhoz és ODBC adatforrásokhoz, lehetővé teszi táblák, lekérdezések, űrlapok és jelentések készítését, valamint programozási lehetőségeket biztosít.

Közbe elkészítettem egy Discord botot, mely nagyon jól sikerült.

folyt…

ifj. Mészáros Ferenc